Пазарът на имоти се завръща към живот

31 май 2020
Пазарът на имоти се завръща към живот

Какво се случва на пазара

 

След отърсването от първоначалния шок в средата на март, през април играчите на пазара на имоти са започнали плахо да се завръщат - първоначално като посещения на сайтовете на агенциите, за да прегледат офертите, разказаха техните ръководители. Към днешна дата 90% е възстановен само трафикът на сайта и 60-70% на запитванията, тоест активните купувачи са два пъти по-малко отпреди извънредното положение, коментира Гергана Тенекеджиева, изп. директор на "Адрес".

 

Ок 20% от служителите ни не спряха да работят и успяхме да въведем дистанционно подписване на договори с електронен подпис, виртуални огледи, 360-градусово заснемане за видеооглед, разказа Страхил Иванов, собственик на "Явлена". Посочи, че за разлика от рязката дигитализация, която се е наложило на бранша да въведе в работата си, това не се отнася до електронното правителство - все още редица неща не могат да се свършат дистанционно през сайтовете на общините и администрацията.

 

Неговото очакване е през следващите 3 до 6 месеца да има видимо нарастване на интереса и броя на сделките. "Хората търсят пристан за парите си", коментира той по адрес на тези купувачи, които искат да инвестират в имоти или да повишат стандарта си на живот чрез покупката на качествен имот. "Хората, които имат свободен капитал и могат да договорят с 10% по-ниски цени, сега е моментът да купуват", посочи той.

 

Тенекеджиева посъветва хората да обсъдят намеренията си експертите в бранша, за да взета правилното решения спрямо индивидуалната си ситуация.

 

До края на годината ще има спад отчасти и на цените, и на броя на сделките заради резервираните очаквания на хората за бъдещето им, посочи Антон Андонов, изп. директор на "Ера". Той анализира, че през април от пазара са се отдръпнали хората, които купуват с кредити, защото на тях ще им трябва повече време да преценят какво да правят. Сключените в последните два месеца сделки са с отстъпки 5-10 % в цените спрямо нивата отпреди кризата, посочи той.

 

Пазарът е на купувачите, но на кои

 

Страхил Иванов отбелязва много ярка тенденция на обърнат тренд. Според него преди обявяването на извънредното положение в силна позиция са били продавачите и те са диктували условията. Сега е наличе тъкмо обратното. "За 10 дни се промениха навиците на хората. Никога не съм виждал такова нещо", коментира той. Посочи, че е напълно видимо завишението на интереса към къщи до 50 км от големите градове. "Покрай нищоправеното вкъщи се натрупаха мисли и желания, които сега преминават в действие", анализира той.

 

Голям интерес към ваканционни имоти - както по крайбрежието, така и в планински райони наблюдава и Полина Стойкова, изп. директор на "Бългериан пропъртис". Обясни, че веднага след отпадането на забраните за пътуване хората са поискали огледи в такива райони. "След 5 г. спад в цените на ваканционните имоти сега има много атрактивни оферти", посочи тя. Допълни, че след като сегментът на селските имоти е бил без активност от 2007 г. насам сега е претърпял истински разцвет. "Хората искат да имат свобода в собствено пространство, а не да разчитат на хотелски резервации", анализира тя.

 

През април бяхме като луксозен магазин, който затвори врати, разказа Весела Илиева, управляващ партньор в "Юник Естейтс". Посочи, че това е било време, в което клиентите на луксозни имоти за пръв път са имали време подробно да огледат и обсъдят пазара. Посочи, че тъй като тези клиенти планират да останат лятото в България, те търсят под наем къщи по крайбрежието, но на практика индивидуални имоти на първа линия свободни няма. В същото време през април силно се е активизирал пазара на наеми заради завръщането на множество българи, които е трябвало някъде да отседнат.

 

Гергана Тенекеджиева каза, че много потенциални купувачи са решили да изчакат, за да видят накъде ще се развие пазарът като масово очакват цените да паднат между 10 и 30% в следващите 2-3 месеца. Но кризата от 2008 г. показа, че адаптирането на купувачи и продавачи е отнело 4-6 г., допълни тя. (Интервю с нея четете тук ) Напомни, че качествените имоти няма да свалят цените си.

 

Банките са по-внимателни

 

Настоящите купувачи на имоти извън София в общия случай плащат в брой, а не разчитат на кредити. За цените на жилища там това е и възможно, докато в София в общия случай омт не може да се купи само със спестявания, посочи Тенекеджиева. По статистика на управляваната от нея агенция сега сделките с кредити са два пъти по-малко от началото на март.

 

Като негласно правило банките станали по-внимателни и се въздържат да финансират проекти на представители на секторите, които най-много пострадаха до момента - хотелиери, ресторантьори др., казаха участници в дискусията.

 

По наблюдение на Антон Андонов, големите банки са насочили усилията си в момента да обработват искания за преструктуриране на кредити, а средните и малките по-активно предлагат същите услуги като преди извънредното положение, но с уточнението, че се изисква малко повече собствен ресурс при покупка на имот. Преди извънредното положение и с 0 лева спестявания можеше да се купи имот с комбинацията между потребителски и ипотечен кредит, сега това вече е невъзможно, посочи той. Част от банките са въвели и временни ограничения за финансирането на имоти в строеж.

 

Съвсем леко сме вдигнали процента на самоучастие за всички видове имоти и не зависи от типа строеж и локацията, каза Георги Заманов, главен изпълнителен директор на "Алианц банк". Посочи, че повишението е в рамките на 5 процентни пункта. "Подобна политика гласно или негласно и други банки са приложили, това ни дава комфорта, че клиентът повече ще милее за този имот при по-голямо самоучастие", допълни той.

 

Строителите преосмислят ценообразуването

 

От агенциите за имоти посочват, че на практика новото строителство не е спрямо при възникването на епидемията и строителите отчасти са поели ролята на банките като са разсрочили плащанията във времето по-сериозно.

 

Полина Стойкова разказа, че на практика на 90% от строителните обекти е продължила работата без прекъсване и купувачите са се зарадвали на обявения напредък по строежите. Посочи, че заради по-стриктните принципи на банките, строителите са започнали да предлагат оферти на по-разсрочено плащане. По информация на Антон Андонов сега се искат 10-20% от цената на имота в аванс, а останалите при акт 15 или 16 на жилищата, което дава голяма глътка въздух на купувачите.

 

Строителите ще преосмислят ценообразуването, банките ще следят по-стриктно кандидатите за кредити, собствениците ще се замислят повече дали да си продават сега имотите, допълни Стойкова.

 

Годината, която ще продължи 10 месеца

 

Нито икономистите, нито брокерите са ангажират с прогнози колко бързо след тази криза ще се възстанови икономиката и в частност пазарът на имоти.

 

Според Полина Стойкова спадът в броя сделки е вече "зад гърба ни" и като краен резултат на годината ще остане заради това, че тя на практика за пазара на имоти ще е 10, а не 12 месеца. Според нея до месец-два е възможно да се види дали пък тези 2 месеца "на пауза" ще могат да бъдат наваксани. (За спада в броя сделки по данни на Агенцията по вписванията четете тук)

 

Според Добромир Ганев, председател на Националното сдружение вероятно пазарът на имоти в България ще бъде от онези, които не са чак толкова засегнати в средносрочен план. Посочи обаче, че тенденциите от първото тримесечие на годината (което обхвата едва половин месец от извънредното положение - бел. а.) на спад в броя на започнатите нови сгради и дадените разрешителни за строеж ще продължи и през второто тримесечие, което отразява охлаждането на очакванията на бранша.

 

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/

Продажбата и отдаването под наем на имоти ще може да се осъществява само след представяне на технически паспорт за съответното жилище от 2022 година. Това условие е залегнало в Национална стратегия за енергийна ефективност публикувана за обществено обсъждане.

прочети още

Експерти в сферата на недвижимите имоти очакват сериозен ръст в пазара на недвижими имоти в селата, както от страна на българи, живеещи в градовете, така и от чужденци, заради ситуацията с коронавирус пандемията.

прочети още

Епидемията не позволява на китайските купувачи на жилища да инвестират парите си в чужбина

прочети още

Koгaтo cтaвa въпpoc зa имoти и пo-тoчнo зa пpoдaжбa нa жилищe, вceĸи ce cтpeми дa cĸлючи възмoжнo нaй-дoбpaтa cдeлĸa в нacтoящaтa пaзapнa cpeдa. Зa дa пpoдaдeм имoтa cи oбaчe, тpябвa дa взeмeм пpeдвид няĸoлĸo вaжни фaĸтopa. Цeнĸa Бoжилoвa, yпpaвлявaщ пapтньop нa oцeнитeлcĸaтa ĸoмпaния "Aдвaнc eĸcпepтни oцeнĸи", дaвa няĸoи нacoĸи.

прочети още

При покупка на имот НОВО строителство най-важни НЕ са цената и локацията, а строителната компания, която е изпълнила строителния проект.

прочети още

Между 1897г.-2000г. се е случвало държавата принудително да отчужди цели имоти или части от имоти за благоустройствени цели чрез т.нар. “дворищно-регулационен план”. Така към един конкретен имот се добавят квадрати от друг имот (, т.е. един имот се уголемява за сметка на друг. Възможно е и друго: два съседни имота да са били толкова малки, че да се е налагало да се слеят в един. Всичко това се е случвало с дворищно-регулационния план. За да разбера ситуацията си представям следния пример: дворното място на дядо ми на село е било 885 кв.м. През 1980г. от него са взети 75 кв.м. и са добавени към дворното място на чичо Петър, а на дядо ми са останали 810 кв.м.

прочети още

Πpeз 2019-тa гoдинa oт opгaнитe нa Диpeĸциятa зa нaциoнaлeн cтpoитeлeн ĸoнтpoл ca извъpшeни нaд 35 xиляди пpoвepĸи нa cтpoeжи, cтpoитeлни дoĸyмeнти и пpoдyĸти зa cтpoитeлcтвoтo. Премахнати са 40 незаконни строежа....

прочети още

брой: 41, от дата 21.5.2019 г. Официален раздел / НАРОДНО СЪБРАНИЕ Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър УКАЗ № 115 На основание чл. 98, т. 4 от Конституцията на Република България ПОСТАНОВЯВАМ: Да се обнародва в „Държавен вестник“ Законът за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, приет от 44-то Народно събрание на 8 май 2019 г. Издаден в София на 13 май 2019 г. Президент на Републиката: Румен Радев Подпечатан с държавния печат. Министър на правосъдието: Данаил Кирилов

прочети още

От 1 януари софиянци няма да ходят до общината, за да декларират сделка с имот. Данните ще отиват автоматично от Агенцията по вписванията в общината. Това годишно ще пести над 65 000 декларации, които сега гражданите и бизнесът подават, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на стратегията за дигитална трансформация на София.

прочети още

Грандиозна концепция на водещия инвеститор Галакси Инвестмънт Груп предвижда апетитния столичен терен на бившия „Балканкар 6-ти септември“ да се превърне в оживен малък квартал. Това стана ясно, след като компанията придоби внушителната площ от 193 дка с цел за жилищно застрояване.

прочети още

„Визия за София“ предлага промяна в цените на строителните разрешения за различните квартали

прочети още

Внимателното проучване и проектиране е формулата за успех в жилищното строителство, смята инвеститорът на на Real Estate Developments и главен изпълнителен директор Ори Нив.

прочети още

Ще поскъпват или поевтиняват имотите у нас през следвата година? Отговорите на този въпрос дадоха редица имотни експерти по време на годишната конференция Balrec, провела се вчера.

прочети още

Искате да купите апартамент в София и се колебаете – ново строителство ли да изберете или панел? На някого вашите колебания могат да се сторят абсурдни – непрекъснато се говори, че годността на панелните блокове изтича и те става опасни. Истината е, че заплахата е пресилена. И новото строителство, и панелът си имат силни и слаби страни. Изборът е въпрос на баланс между тях, вашите възможности и предпочитанията ви.

прочети още

Малък апартамент в модерен лондонски квартал изглежда като сцена от филма „Тайната градина“ – сух хмел виси от гредите, а саксии с различни растения покриват цялата му площ. В имота, който разполага само с една спалня, са монтирани дървени капаци за прозорци като вътрешни врати, парапет и стълби от ковано желязо, а подовете в банята и кухнята са покрити с калдъръм!

прочети още

Първият български стартъп в сектора навлиза и в сегмента на краткосрочните наеми. Споделените инвестиции в недвижими имоти на българския пазар носят по-висока доходност в сравнение със стандартната покупка на жилище с цел отдаване под наем, твърдят от проптех стартъпа PropertyClub.eu.

прочети още

C 13.6% ce e увeличил брoят нa oтпуcнaтитe ипoтeчни зaeми към крaя нa ceптeмври тaзи гoдинa cпрямo cъщия мeceц нa минaлaтa, coчaт дaннитe нa БНБ. Oбщaтa им cумa вeчe e 10.4 млрд. лв. Пo-мaлкo e увeличeниeтo нa взeтитe пoтрeбитeлcки зaeми – 10.9%.

прочети още

Цените на жилищните имоти в столицата са нараснали с 9,6% през второто тримесечие, сочат данни на консултантска компания. София е на 19-о място в света и на девето място в Европа по ръст на цените на жилищата, показва индексът на консултантската компания Knight Frank за второто тримесечие.

прочети още

Нишовият продукт расте четири пъти по-бързо от останалите жилищни кредити. Обърнатите ипотечни кредити се увеличават в Канада, тъй като все повече възрастни хора се присъединяват към редиците на длъжниците в страната, съобщава Bloomberg.

прочети още

"Всички сме чували онези ужасни истории, в които се разказва как наемателите са изпотрошили апартамента или как не си плащат наема и собственикът не може да ги изгони. Да, историите звучат страшно, но са по-скоро изключение, отколкото правило. Заслужава ли си все пак човек да вложи спестяванията си в имот за отдаване под наем? Отговорът зависи от доста фактори, но от най-голямо значение са ценовите нива на имотите, съотнесени към ценовите нива на наемите на съответния пазар. Ако закупите имот, който да речем струва 300 000 долара, а месечният наем който ще получавате е 1300-1500 долара, най-вероятно не си заслужава. Но ако можете да закупите имот за 130 000 долара и да го отдадете под наем за 1300-1500 долара, тогава най-вероятно си заслужава. Препоръчително е да работите с лицензиран Realtor®, който ще следи и защитава вашия интерес и компетентно ще ви предпазва от всякакви пропуски и грешки, които може да допуснете ако се заемете сами със задачата по покупката на инвестиционен имот.

прочети още

Статия на Никола Стоянов -експерт по имоти "По-долу можете да разгледате статистически данни за развитието на пазара на жилищни имоти в гр. Бургас и областта през последните години, както и текущото съсотяние, сравнени с предходни периоди. Прави впечатление, че нивата на брой вписани сделки в област Бургас е най-висока през 2013 г. (6800 сделки), което се дължи на силния по това време ваканционен пазар в морските курорти на областта, който се доминираше основно от руски и рускоезични купувачи. След изтеглянето на тази група клиенти през 2015 г. сделките започват да спадат, като наваксване се наблюдава едва през настоящата година, и това определено се дължи на засиления градски пазар и завишеното ново строителство в границите на самия град Бургас. През настоящата и през миналата година силно активен е пазарът само в рамките на областния град, където се купуват множество градски имоти, както на вторичен пазар, така и ново строителство. Клиентите са основно местни купувачи, хора от съседните области Ямбол и Сливен, както и дорот столицата София. Повишава се и броят на покупките от бургазлии, които обаче живеят постоянно в чужбина, но желаят да притежават собствено жилище и в родния си град.

прочети още