Рекорден ръст на цените на жилищата в София с тенденция за забавяне

През 2022 г. жилищният пазар се нажежи до червено, преживявайки ръст на цените, какъвто не сме виждали от повече от десетилетие.


Това е пряко следствие от високата инфлация, която накара цените на жилищата да ускорят темпа си на растеж от 8-10% през 2021 г. до над 20% през 2022 г., казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.


Според данните на агенцията през 2022 г. се наблюдава налично търсене, но недостатъчно предлагане и дори към момента немалка част от търсенето остава незадоволено.


Високите цени и нарасналата несигурност обаче вече карат част от купувачите да се отдръпнат от пазара и да изчакат. Резултатите от това са по-малко запитвания и регистриран спад в обема на продажбите – индикации за започнало охлаждане на пазара.


На този фон разрешителните за строеж на нови жилищни сгради бележат рекордни ръстове. Само през третото тримесечие в София са издадени 450 разрешения за строеж на нови сгради, което е значително над средните нива за града и е рекорд, откакто се води тази статистика от 2005 г.


„Доколкото разрешителните за строеж са един от ранните индикатори за предстоящи промени в цикъла на развитие, можем да имаме оптимизъм относно жилищния пазар през следващата година – посоката все още е възходяща“, казва Полина Стойкова.

Банковото финансиране остава достъпно и при все още непроменени условия, при исторически най-ниски лихвени проценти.


Другите фактори, които влияят върху жилищния пазар, продължават да са в положителна посока. Безработицата остава на ниски нива – около и под 5%, а доходите продължават да нарастват, макар и по-бавно от цените на имотите – с около 16% в София през третото тримесечие на годишна база по данни на НСИ. Това задържа достъпността на жилищата на относително добри нива, а пазара – близо до фундаментите му.


За една година квадратният метър в столицата е поскъпнал с 270 евро


Средната цена на жилищата в София през третото тримесечие на база реално сключени сделки по данни на Bulgarian Properties е 1 470 евро/кв.м. при 1 425 евро/кв.м. през второто тримесечие и 1 200 евро/кв.м. година по-рано.


Това представлява рекорден номинален ръст на цените в София в размер на 23% на годишна база – доста над очакваните нива за тази година и стойност, каквито не сме виждали от 2008 г. насам.


За една година квадратният метър в столицата е поскъпнал с 270 евро, но този темп на растеж се забавя, казва изпълнителният директор на Bulgarian Properties. Тримесечното нарастване на цените е около 3% и се забавя от над 11% в началото на годината и 5% през второто тримесечие, показва от още данните на агенцията за недвижими имоти.


От края на 2021 г. цените започнаха да ускоряват своето нарастване и от номинален растеж в порядъка на 8-10%, през 2022 г. те нарастваха с ускоряващ се двуцифрен темп над 15%, а впоследствие и над 20%.


Източник: https://profit.bg/