ПРОДАВА СЕ РЕНОВИРАНА ВЪЗРОЖДЕНСКА КЪЩАРеф. номер: 0137€ 450 000МАСИВНА ДВУЕТАЖНА КЪЩА ЗА ГОСТИ В БИТОВ СТИЛРаботещ бизнес сред спокойствие, тишина и комфорт на великолепната природа в обявеното за резерват село Жеравна.


Дворно място около 800 кв.м. и около 400 кв.м застроена площ върху него. Къщата разполага със 7 стаи и 1 апартамент, оборудвана механа със зимна и лятна част.


Къща за гости "Сава Купеца" е построена в периода 1855 – 1860 год. от Сава Джендов Купеца – богат търговец от с. Жеравна. Къщата е издигната на два етажа като първоначално само първия етаж е пригоден за живеене, а вторият остава недовършен.


Изградена в късновъзрожденски стил тя е една от най-големите къщи в с. Жеравна. По екстериор и организация на вътрешните помещения следва архитектурната традиция на Арбанашките къщи.


Къщата за гости разполага с два вътрешни салона, отоплителната камина на двете източни стаи на първи етаж, вътрешни тоалетна и мивка. Къщата е регистрирана в НПК като паметник на културата "Къщата на САВА-КУПЕЦА", с. Жеравна.


Днес къщата на Сава Купеца е реставрирана и превърната в къща за гости. Къща за гости "Сава Купеца", с. Жеравна разполага със 7(седем) единични стаи и 1(един) апартамент, красиво аранжиран двор, открит басейн, както и просторна механа за своите гости и посетители.


Всяка от стаите в къщата за гости е луксозно обазведена и разполага с широки и удобни спални, сателитна телевизия със 62 програми, хладилник – минибар и санитарен възел с ветилатор и сешоар, душкабина и вана.


Всички подове в къщата за гости "Сава Купеца", с. Жеравна са застлани с автентични котленски килими, изработени от местни майстори – тъкачи

ХарактеристикиДворът на къща за гости "Сава Купеца", с. Жеравна е разпределен на три нива: - основно ниво с прекрасно аранжирана зелена ливада с фонтан в средата и красив кладенец в периферията, отстрани на тревната настилка се намира и типичната жеравненска асма;

- долно ниво с постоянно течаща рекичка;

- горно ниво с маса за отдих и забавления за гостите.


Към къща за гости "Сава Купеца", с. Жеравна е изградена и просторна механа, която е прекрасен образец на дърворезбарското изкуство. Механата е с дърборезбовани тавани, а стените, колоните, камината и бар-плота са изработени в характерен жеравненски стил. Кухнята на механата е с най-съвременно оборудване и е пригодена да прави чудеса за своите гости. Къщата и кухнята са екипирани, така че да могат да работят нормално при всякави екстремни ситуации - спиране на ток, вода или отопление.


За пълноценна почивка на своите гости, къща за гости "Сава Купеца", с. Жеравна разполага и с прекрасен открит басейн, снабден с удобни шезлонги и чадъри. Ще се насладите на прохлада и свежест, докато плувате в кристалните води на нашия открит басейн. До големият басейн е разположен и по-малък, интегриран, детски басейн за най-малките гости на хотела.• Локално отопление • Аранжиран двор • Открит басейн • Механа • Кладенец

• Фонтан • Рекичка • Мазе• Склад

До ден днешен в Жеарвна са запазени близо 200 къщи със статут на паметници на културата, всяка от тях е на възраст от 150 до 300 години. През Възраждането село Жеравна става значителен културен център. Създаден е Хилендарския метох, в който отсядат хилендарските монаси и водят просветна дейност. Един от тях е Йосиф Хилендарски - автор на "Поучение за четенето на книгите". В Жеравна е направен вторият препис на Паисиевата история. Селото взима активно участие в Априлското въстание. В с. Жеравна са живели видни светила на България и на света като: Райно Попович; Васил Д. Стоянов; Сава Филаретов; Tодор Икономов; Йордан Йовков, а в наши дни - много професори, художници, артисти, певци..


СГРАДА: Масивна сграда на два етажа изградена в късновъзрожденски стил.


МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ: Намира на 650 м надморска височина в Източната част на Средна Стара планина - община Котел, на 6 км от главния път между гр. Омуртаг и "Петолъчката".


ПРЕДИМСТВА: Жеравна е световен архитектурен паметник.. Разработен действащ бизнес.